28 Φεβ 2011

Ταξίδι στο κέντρο της γης

Ιάπωνες ερευνητές βρίσκονται στην τελική ευθεία των προετοιμασιών μιας αποστολής, η οποία θα προσπαθήσει να διεισδύσει στο μανδύα και να εξερευνήσει όσο βαθύτερα γίνεται των πλανήτη μας.
Με ένα γιγαντιαίο τρυπάνι, το οποίο θα βρίσκεται τοποθετημένο πάνω σε πλοίο, οι ερευνητές ευελπιστούν ότι θα καταφέρουν να τρυπήσουν δια μέσου της θαλάσσης το φλοιό του πλανήτη και να ανοίξουν δρόμο ώστε να φθάσουν ως το μανδύα της γης.


Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματα τους θα τους Βοηθήσουν να λύσουν διάφορα μυστήρια, όπως το τι προκαλεί τους υποθαλάσσιους σεισμούς και επίσης αν υπάρχει Ζωή σε τέτοια Βάθη.
Το πλοίο που θα μεταφέρει το 57.500 τόνων τρυπάνι ονομάζεται «Τσικίου» που σημαίνει Γη στα ιαπωνικά.
Είναι κατά 1/3 μικρότερο σε μήκος από τον «Τιτανικό» και εφοδιασμένο με τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην πετρελαϊκή βιομηχανία.
Το πλοίο θα μπορεί να κινείται σε νερά, το Βάθος των οποίων θα είναι ως και 2,5 χιλιόμετρα, και θα μπορεί να στηρίξει το τρυπάνι ώστε αυτό να φθάσει σε Βάθος 7 χιλιομέτρων κάτω από τον πυθμένα.
Ο σωλήνας του τρυπανιού που απαιτείται γι' αυτό το εγχείρημα θα πρέπει να έχει ύψος ίσο με 25 κτίρια σαν το Εμπάιρ Στέιτ της Νέας Υόρκης.
Το ιαπωνικό πλοίο θα ταξιδέψει στον Ειρηνικό Ωκεανό, επειδή οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι ο φλοιός εκεί είναι πιο λεπτός από άλλες θαλάσσιες περιοχές του πλανήτη. Αν όλα πάνε καλά, η προσπάθεια διείσδυσης θα ξεκινήσει στις αρχές του 2006 και η γεώτρηση υπολογίζεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
Η αποστολή αποτελεί μέρος μιας διεθνούς προσπάθειας που ονομάζετε « Integrated Ocean Drilling Program » (Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα Ωκεάνιας Γεώτρησης), στην οποία συμμετέχουν οι Ηνωμένες πολιτείες και Ευρωπαϊκές χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου