25 Φεβ 2011

Στο χείριστο δυνατό σημείο βρίσκονται εδώ και εικοσιτέσσερις ώρες οι γαλλο-τουρκικές σχέσεις.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας που παραβρέθηκε στην σύνοδο των G20 ως προεδρεύων είχε προειδοποιήσει την Άγκυρα πως δεν πρόκειται να συζητήσει άλλο ζήτημα εκτός από εκείνα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα της συνόδου.


Αρνήθηκε δηλαδή να συζητηθεί το θέμα των σχέσεων Ευρώπης Τουρκίας και η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Προκειμένου αυτό να καταστεί σαφές ο Νικολά Σαρκοζί με συνέντευξη του που δόθηκε την Πέμπτη στον δημοσιογράφο Αλί Μπιράντ σημειώνει «Η πραγματική θέση της Τουρκίας δεν είναι στην Ευρώπη αλλά στη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία είναι σημαντικότατη γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης η ένταξη της όμως στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα ωφελούσε καμία από τις δύο πλευρές».


Μετά και την δημοσίευση της συνέντευξης ο πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν φανερά εκνευρισμένος δήλωσε πώς αυτές οι προσεγγίσεις δεν ανταποκρίνονται στο περιεχόμενο των γαλλο - τουρκικών σχέσεων όπως αυτές θα έπρεπε να είναι.


Ο εκνευρισμός και η ψυχρότητα εκ μέρους της Άγκυρας έγινε αντιληπτή και κατά την υποδοχή του γάλλου προέδρου την Παρασκευή στην Τουρκία. Δεν εμφανίστηκε ούτε ένα τούρκος υπουργός στο αεροδρόμιο. Επισημαίνεται πώς η τελευταία επίσκεψη γάλλου προέδρου στην Τουρκία πραγματοποιήθηκε πριν από πολλά χρόνια το 1992 επί προεδρίας Φρανσουά Μιτεράν ενώ η αμέσως προηγούμενη πραγματοποιήθηκε το 1968 επί Ντε Γκώλ. Η επίσκεψη του Γάλλου στρατηγού στην Άγκυρα έκλεισε ένα κύκλο 100 ετών κατά την διάρκεια των οποίων κάνεις αρχηγός του γαλλικού κράτους δεν είχε επισκεφθεί την Τουρκία.


Ο Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε, ωστόσο, με τον πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιούλ και στη συνέχεια παραχώρησαν κοινή συνέντευξη. Σε αυτήν την συνέντευξη ο πρόεδρος της Γαλλίας ξεκαθάρισε πώς « Θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι συνεργασίας. Υπάρχει ένα ζήτημα στο οποίο δεν συμφωνούμε. Δεν θα υπάρξει εταιρική σχέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία»


Άμεση αντίδραση και ο εκβιασμός.


Δεν πρόλαβαν να δημοσιοποιηθούν όλα τα παραπάνω όταν ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωνε πως η Τουρκία διακόπτει κάθε συζήτηση με την ΕΕ στο θέμα της υποδοχής, ελέγχου και επαναπροώθησης παρανόμων μεταναστών. Η αφορμή για αυτήν την εξέλιξη ήταν η άρνηση των ευρωπαίων να απαλλάξουν από την έκδοση βίζας Σέγκεν όλα τα τουρκικά διαβατήρια ανεξαρτήτως τύπου.


Στην Τουρκία υπάρχει μεγάλος αριθμός διαβατηρίων που διατίθεται σε κυβερνητικά ,κρατικά και επιχειρηματικά στελέχη που δεν είναι τα ίδια με τα κοινά διαβατήρια των τούρκων πολιτών. Η ΕΕ είχε την διάθεση να συζητήσει ως προς την απαλλαγή από την υποχρέωση έκδοσης βίζας αυτών των διαβατηρίων της τουρκικής ελίτ δηλαδή αλλά αρνιόταν με ένταση να συμπεριλάβει στην απαλλαγή των διαβατήρια των κοινών τούρκων πολιτών.


Μπροστά στην άρνηση της ΕΕ να ικανοποιήσει το τουρκικό αίτημα η Άγκυρα διέκοψε το διπλωματικό «παζάρι» που αφορούσε τους παράνομους μετανάστες που φθάνουν στην Ευρώπη μέσω Τουρκίας. Η εξέλιξη αυτή αφορά άμεσα την Ελλάδα η οποία προσδοκούσε μια τελική διευθέτηση αυτής της εκκρεμότητας ώστε να δεσμευθεί η Τουρκία ως προς την υποχρέωση της να ελέγχει το ρεύμα των μεταναστών και να αποδέχεται την επαναπροώθηση σε τουρκικό έδαφος εκείνων που διάβηκαν παρανόμως τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου