4 Απρ 2011

Γιατί ονειρευόμαστε;

Οι άνθρωποι ανέκαθεν προσπαθούσαν να διεισδύσουν στο συμβολισμό των ονείρων και να βρουν το κλειδί για την αποκωδικοποίηση τους που θα τους επέτρεπε να κατανοήσουν σε βάθος τον ανθρώπινο ψυχισμό. Προέκυψαν πολλές θεωρίες και υπήρξαν προσεγγίσεις κάθε είδους.


Τα τελευταία πειράματα όμως έρχονται να δώσουν μια νέα διάσταση οτο θέμα, σύμφωνα με την οποία τα όνειρα αποτελούν ένα ξεκαθάρισμα σκέψεων που το υλικό τους αντλείται από την καθημερινότητα μας.


Βρετανοί ερευνητές διεξήγαγαν πειράματα με τη βοήθεια... ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Οι άνθρωποι κλήθηκαν να παίξουν ένα απλό ηλεκτρονικό παιχνίδι. Παρατηρήθηκε ότι, όταν πήγαν για ύπνο, ονειρεύτηκαν το ίδιο ακριβώς παιχνίδι. Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Ρόμπερτ Στίγκολντ, επικεφαλή του προγράμματος, ο εγκέφαλος χρησιμοποιεί τα όνειρα με τέτοιον τρόπο, ώστε να αρχειοθετεί τις αναμνήσεις της προηγούμενης μέρας.
Τα όνειρα δηλαδή, δεν είναι τίποτε άλλο από μια λειτουργία του σώματος μας, ώστε να γίνεται ένα νοητικό ξεκαθάρισμα. Κάποιες φορές μπορεί τα όνειρα να φαίνονται αλλόκοτα, αυτό όμως μάλλον οφείλεται στη λειτουργία του εγκεφάλου που έχει να κάνει με το διαχωρισμό των παλιών αναμνήσεων από τις καινούριες.
Έτσι, η παραπάνω έρευνα δίνει μια εντελώς βιολογική και λειτουργική διάσταση στα όνειρα, ενώ τίθεται στο περιθώριο η παραδοσιακή άποψη που θέλει τα όνειρα να εκφράζουν βαθύτερα στρώματα του ανθρώπινου ψυχισμού ή ακόμη και να αποτελούν προάγγελο καλών ή κακών συμβάντων.
Λύθηκε τελικά το μυστήριο ή απλά καιη ερμηνεία των ονείρων πρέπει να ταιριάζει με την τάση της εποχής μας που θέλει να υπεραπλουστεύει τα πάντα και να διευκολύνει τη ροή της καθημερινότητας;



πηγή www.diodos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου